Hvorfor du aldri må kjøpe ferdige e-postlister

Kjøp aldri ferdige e-postlister fra ukjente aktører! De er kun ute etter raske penger og bryr seg ikke om dine salgsresultater eller dine problemer etterpå. Og dessverre er det kun du som får svi når problemene kommer.

Du har sikkert også mottatt fantastiske tilbud om e-postlister med hundretusenvis av e-poster i Norge (og andre land). Det siste tilbudet jeg har mottatt er fra et utenlandsk selskap som vil tilby meg “Norway Business Database” med nesten tre hundre tusen norske e-poster for ca 800 kroner. Tilbudet virker jo fantastisk, og jeg faller nesten for fristelsen med å ta fram kalkulatoren for å beregne fortjenesten på min neste tiltenkte e-post kampanje. Men vent litt…

Dette kan koste meg dyrt. Jeg må gjøre litt research først. I Norge gjelder Markedsføringsloven som blant annet beskytter privatpersoner for e-post reklame (spam). Private e-poster inkluderer også ole@bedriftsdomene.no, dvs en personlig business adresse. Opplagte private adresser er f eks ole@hotmail.com, ole@gmail.com osv.

Lovlige e-poster er på formen post@bedriftsdomene.no eller salg@bedriftsdomene.no osv. Dette er å anta som en ikke-privat kontaktadresse og er således unntatt for Markedsføringsloven. Med andre ord, lovlig å bruke til e-postutsendelser.

For godt til å være sant?
Jeg må sjekke om denne leverandøren virkelig tilbyr lovlige e-poster til den fantastiske prisen. Så jeg mailer og spør om følgende:

1. Er e-postene lovlige?
2. Hva er kilden for e-postene deres?

Svaret kom raskt.

1. E-postene er lovlige.
2. Vi har samlet inn med våre nettsøktejenester.

Hm. Jeg lukter i beste fall dårlig kompetanse hos min potensielle nye leverandør eller i verste fall en opplagt virtuell one-month tilbyder.

Hvilken straff kan jeg risikere med å sende e-poster til private e-postadresser?
Du risikerer en bot på flere hundretusen kroner, svartelisting av ditt domene og ødelagt renomé. Selv om du ikke visste at e-postlisten inneholdt private e-poster, så er det du som er ansvarlig for utsendelsen. Du risikerer personlig bot, selv om du driver AS/LTD. Det gjelder også om du sender ut via f eks MailChimp, Aweber og andre tjenester som hjelper deg med utsendelsen. Du får boten og du må svare for deg! Om norsk lov gjelder dersom du sender fra en server i utlandet? Dersom du gjør business i Norge, gjelder norsk lov.

Det finnes ett unntak hvor du kan sende masseutsendelser til private e-poster, og det gjelder opt-in adresser, dvs at vedkommede som eier e-postadressen har godkjent at du kan sende e-post. Dersom du blir tilbudt en opt-in liste, så styr unna. Om det stemmer at den er opt-in, så er den nedspam’et allerede, og du kommer ikke til å få noe god business uansett.

Hvorfor tilbyr leverandører slike e-postlister når de inneholder ulovlige e-poster?
For å tjene penger. De bryr seg ikke om deg, kun pengene dine. Et stort antall med e-poster frister, men i Norge finnes for tiden kun ca 57.000 lovlige e-poster av Norges totalt 1 millioner registrerte foretak.

Hvordan innhenter de alle e-postene?
Det vanlige er at listene som inneholder mange private e-poster er scannet fra diverse katalogtjenester og crawlet fra infosidene i katalogene og hentet bedriftenes egne nettsider. Dersom du får tilbud om å kjøpe en e-postliste med over hundre tusen norske e-poster, så er det garantert at du også får med deg private e-poster.

I tillegg er det ganske kjedelig dersom du sender fem like e-poster til ole@, salg@, post@, annonsering@ og kontakt@ som alle ender opp hos Ole. Du blir ikke oppfattet seriøst.

Hvordan kan jeg kjøpe lovlige e-post adresser?
Ikke kjøp e-postlister, men bruk seriøse leverandører som gir deg tilgang til en programvare på nett hvor du selv kan lage e-postlister med søk på bransje, geografi og andre kriterier. I Norge har jeg kun funnet to leverandører som både har en programvare for å lage egne e-postlister og som kun har lovlige e-poster i sine eksporter. Vi er den ene leverandøren, og den andre leverandøren er Norges største softwareselskap. Det er med andre ord noen norske leverandører som tilbyr deg programvareløsninger med eksport av ulovlige e-poster. Men verst er tilbydere av ferdige e-postlister. Styr unna!

Konklusjon:

Kjøp aldri e-postlister på nett – de har ofte private e-poster som ikke er lovlig å sende til. Kjøp en programvare på nett som lar deg lage e-postlister selv for bedre kvalitet og bedre segmentering. Sjekk også med din leverandør at du kun får ut lovlige e-poster i din eksport.

Legg igjen en kommentar